Artikel in de Telegraaf op 15-11-2017

Artikel in de Telegraaf op 15-11-2017

Genieten van de onderwaterwereld

Door JUDITH MUNSTER 
HOORN – Een aquarium kan een echte blikvanger zijn op kantoor of thuis. Het onderhoud schrikt velen echter af. Dat geldt niet voor de Hoornse ondernemer Erik Rood.

Erik Rood verhuurt aquariums aan bedrijven, instellingen en particulieren.

Ⓒ MARTIN MOOIJ

Voor een vast bedrag per maand plaatst zijn bedrijf AquariumVerhuur een op maat gemaakt aquarium op lokatie. „De klant hoeft niks te doen. Alleen maar te genieten van het moois dat de onderwaterwereld te bieden heeft.”
Als klein jochie vergaapte Rood zich al aan de vissen in het aquarium van zijn vader. Naarmate hij ouder werd groeide die liefde voor het onderwaterleven uit tot een passie. Jarenlang reisde hij de wereld rond om bijzondere aquariums en sea life parken te bezoeken en tussen de meest wonderlijke vissen te zwemmen. Elke kans om meer over vissen en waterplanten te leren greep hij aan.

Tijdens zijn werk bij een aquariumspecialist maakte Rood kennis met de verhuur van aquariums, al was het op kleine schaal. „Klanten moesten zelf de bak onderhouden. Dat ging vaak mis.” De specialist besloot dat hij het beter kon. Hij bezocht aquariumverhuurbedrijven in verschillende landen en noteerde zijn opgedane kennis in een schrift. Dit vormde de basis voor zijn ondernemersplan.

Met een startkapitaal van €23.500 ging de ondernemer aan de slag. Inmiddels verhuurt hij aquariums aan bedrijven, instellingen en particulieren. „Klanten kunnen kiezen uit verschillende modellen en allerlei kleuren en maten”, vertelt hij. „Duurzaamheid staat hoog in het vaandel dus gebruiken we uitsluitend gekweekte vissen, duurzame pompen en ledverlichting. Elk aquarium is uitgerust met een automatisch voersysteem. Om de drie weken zorgen wij voor het onderhoud. Vanaf drie euro per dag halen klanten een stukje natuur in huis.”

Hij wijst erop dat uit onderzoek blijkt dat uitzicht op de natuur veertien procent minder ziekteverzuim en vijftien procent meer arbeidsproductiviteit oplevert. „Zet een aquarium neer en je bereikt hetzelfde resultaat. Ook worden mensen in de aanwezigheid van een aquarium rustiger, de bloeddruk daalt. Ideaal voor bijvoorbeeld kantoren, behandelruimtes, wachtkamers, scholen en verzorgingshuizen.”

Rood ziet ook volop kansen in de horeca en winkels waar het steeds meer draait om beleving. „Mensen willen vermaakt worden. Een aquarium roept een wow-reactie op. Stel je voor: het bedrijfslogo in 3D onder water… Klanten kunnen het zo persoonlijk maken als ze willen.”

De ondernemer had zichzelf tot doel gesteld om in het eerste jaar 25 bakken weg te zetten. Dat is gelukt. Hij gaat ervan uit dat het er over tien jaar vijfhonderd zijn. Waarschijnlijk zal hij binnenkort zelfs iemand in dienst moeten nemen. Al redt hij het voorlopig nog prima met zijn vader. „Mijn vader dacht dat hij het na zijn pensioen rustig aan kon doen, haha. Maar je hoort hem niet klagen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *